Dünyanın En Büyük Kartel Lideri Yakalandı: Bilgi Verene 15 Milyon Dolar Ödül Verilecekti
Dünyanın En Büyük Kartel Lideri Yakalandı: Bilgi Verene 15 Milyon Dolar Ödül Verilecekti
Dünyanın En Büyük Kartel Lideri Yakalandı: Bilgi Verene 15 Milyon Dolar Ödül Verilecekti

Meksika'nın Sinaloa Kartelinin Liderlerinden 76 Yaşındaki Ismael “El Mayo” Zambada, ABD'nin Teksas Eyaletinde Yakalandı

“El Mayo” ile birlikte kartelin tutuklu bulunan diğer lideri Joaquin “El Chapo” Guzman’ın oğlu Joaquin Guzman Lopez de gözaltına alındı.

BBC Türkçe'de Yer Alan Habere Göre; Dünyanın En Büyük Uyuşturucu Baronlarından Biri, Meksika’daki Sinaloa Kartelinin Lideri Ismael “El Mayo” Zambada, El Paso, Teksas'ta ABD’li Federal Güvenlik Güçleri Tarafından Yakalandı


Ayrıca, Joaquin “El Chapo” Guzman’ın oğlu Joaquin Guzman Lopez de yakalanan diğer isim oldu.

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland Yaptığı Yazılı Açıklamada, İkilinin “Dünyanın En Şiddet Dolu ve Güçlü Uyuşturucu Kaçakçılığı Örgütlerinden Birine Liderlik Ettiklerini” Söyledi

Zambada’nın yakalanması için 15 milyon dolar ödül konulmuştu.

Zambada, Fentanil Suçlamasının Yanı Sıra, Uyuşturucu Kaçakçılığı, Cinayet, Adam Kaçırma, Kara Para Aklama ve Organize Suç İthamlarıyla Da Karşı Karşıya Kalacak

Meksikalı uyuşturucu baronu Joaquín 'El Chapo' Guzmán, filmlere ve dizilere konu olan hikayesiyle dünyanın en çok merak edilen suçlularından biri.

El Chapo'nun 2007 Yılında Evlendiği Eski Meksika Güzellik Kraliçesi Emma Coronel Aispuro ile İlişkisi de Oldukça İlgi Çekiyor



Emma Coronel Aispuro, yasadışı uyuşturucu dağıtımı için komplo kurmak dahil bir dizi suçlamayı 2021 yılında ABD Bölge Yargıcı Rudolph Contreras'ın huzurunda itiraf etmişti.

Aispuro, El Chapo'nun Sinaloa Uyuşturucu Kartelini Yönetmesine ve 2015'te Hapishaneden Kaçmasına Yardım Ettiğini de İtiraf Etmişti

ABD Cezaevleri Bürosu yaptığı açıklamada Aispuro'nun Los Angeles'taki hapishaneden serbest bırakılacağını duyurdu.

Coronel'in avukatları henüz konu hakkında bir açıklama yapmadı ancak Coronel'in serbest bırakılmasının ardından iki yıl denetimli serbestlik altında olacağı öğrenildi.

Meksika'da Karteller Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Pasifik Okyanusu, Karayip Denizi ve Meksika Körfezinde 9 bin 300 kilometreden fazla kıyısı olan ve ABD ile de 3 bin 140 kilometrelik sınıra sahip Meksika'da, birbirleriyle ve güvenlik güçleriyle çatışan, bazen yeni ittifaklara giden 9 büyük kartel ve bu kartellerle ilişkili 80 alt grup ve çete bulunuyor.


Kartellerin Tarihi

1930’larda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Latin Amerika kıtası arasında süren alkol kaçakçılığı, 1960’larla birlikte uyuşturucu kaçakçılığına dönüştü. Latin Amerika’da Kolombiyalı Pablo Escobar ile yaygın hale gelen uyuşturucu kaçakçılığı, Meksika’yı önce bir pazar, akabinde ise ana üretici ve dağıtıcı haline getirdi. Meksika’nın özellikle Sinaloa bölgesinde bulunan Culiacan şehri, 1980’lerin sonundan itibaren kokain ticaretinde bir ivme kazanarak ünlendi.

Uyuşturucu Ticareti, Cinayet, İnsan Kaçakçılığı

Karteller, uyuşturucu ticaretinden cinayete kadar birçok yasa dışı yönteme başvuruyor. Güvenlik güçlerine pusular kuran, hasımlarını ve engel olarak gördüğü kişileri infaz eden karteller, kokain, eroin, metamfetamin ve esrar gibi uyuşturucu maddelerin yanı sıra silah, akaryakıt, maden, avokado, alkol, narenciye ve insan kaçakçılığı da yapıyor.


En Büyük Kartel CJNG

Meksika'nın en eski ve en bilinen kartellerinden Sinaloa'dan ayrılarak 2011 yılında ortaya çıkan ve bugün 74 kentte çatışmaların yanı sıra 32 eyaletin 27'sinde varlık gösteren Cartel Jalisco Nueva Generacion (CJNG), son dönemde ülkede en büyük kartel olarak görülüyor.

Bu kartel, tıpkı Ovidio Guzman vakasında olduğu gibi, 2012 yılında Zapopan kentinde yakalanan ve adamları şehri savaş alanına çevirince devletin serbest bırakmak zorunda kaldığı El Mencho lakaplı eski polis Nemesio Oseguera Cervantes tarafından yönetiliyor.


Sosyal Medyaya Yükledikleri Propaganda Videolarında Askeri Kıyafetler, Hücum Yelekleri, Antibalistik Yelekler, Kask ve Sofistike Silahlarla Düzenli Bir Orduyu Andıran CJNG, Hakimiyet Bölgelerinde Birçok Araçtan Oluşan Silahlı Konvoylarla Gövde Gösterisi Yapıyor

Jalisco, Baja California, Michoacan, Guerrero, Guanajuato, Oaxaca ve Veracruz eyaletlerinde varlık göstermeye ve güç kazanmaya devam ediyor.


'El Chapo' ile Tanınan Sinaloa Karteli Bazı Bölgelerde Hâlâ Etkin

El Chapo'nun yakalanmasının ardından güç kaybeden Sinaloa karteli, ülkenin 17 eyaletinde suç işlemeye ve çatışmalara devam ediyor.

Güney ve Orta Amerika ülkelerinin yanı sıra Afrika'da da varlık gösteren ve CJNG'ye karşı gerileyen Sinaloa karteli, ülkedeki Sinaloa, Durango, Sonora, Baja California ve Chihuahua eyaletlerinde hala çok etkin.

El Chapo, 2014’te Yakalanmış, Sonrasında Hapishaneden Kaçmış ve 2016’da Meksika’da Yakalanarak Tekrar Tutuklanmıştı

Sinaloa kartelinin başına ise El Chapo’nun oğlu Ovidio Guzman Lopez geçmişti.

PAYLAŞ:

Yorum Yap

* Hakaret içerikli yorumlar yayınlanmayacaktır.

Yılda İki Kez Kira Zammı: Yüzde 25 Sınırı Kalktıktan Sonra Dikkat Çeken Karar

İsrail'den Sert Çıkış: Yisrael Katz, “Türkiye’yi NATO’dan Çıkarın”