Türkiye'de Yaygın Kullanılan Antidepresanların Tehlikesi: İntihara Sürükleyen Yan Etkiler ve Kadın-Erkek Farkı"
Türkiye'de Yaygın Kullanılan Antidepresanların Tehlikesi: İntihara Sürükleyen Yan Etkiler ve Kadın-Erkek Farkı
Türkiye'de Yaygın Kullanılan Antidepresanların Tehlikesi: İntihara Sürükleyen Yan Etkiler ve Kadın-Erkek Farkı"

Reçetesiz satılan antidepresanların kullanımı, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de oldukça yaygın. Antidepresan yan etkileri üzerine yapılan yeni bir çalışma, bu yan etkilerin %75'inin kadınlarda görüldüğünü ortaya koydu. Ayrıca, antidepresan kullanan 100 kişiden 43'ünde yan etki görülüyor. Prof. Dr. Coşkun Usta, araştırma sonuçlarını açıklarken "Gördüğümüz tablo ilginçti" diyerek yan etkileri detaylandırdı.

Prof. Dr. Coşkun Usta'nın 'antidepresan yan etkileri' konulu çalışmasında elde edilen sonuçlara göre, kontrolsüz kullanılan antidepresanlar intihara neden olabiliyor. Usta, "İşin ilginç yanı, böyle bir ilaç hala reçetesiz satılabiliyor" diyerek bu ilaçların reçetesiz satılmaması gerektiğini vurguladı.

'ANTİDEPRESAN YAN ETKİLERİ NELERDİR' SORUSUNA CEVAP ARADI Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Coşkun Usta, majör depresif bozukluk gibi bazı duygudurum bozukluklarını, anksiyete bozukluklarını ve kronik ağrı durumlarını tedavi etmek için kullanılan antidepresanların yan etkileri üzerine bir çalışma yaptı. Kentteki özel hastanelerden 200 kişiyi seçerek izlemeye alan Prof. Dr. Usta ve ekibi, yan etkiler üzerine çalışmalarını tamamladı.

EN ÇOK KADINLARDA YAN ETKİ GÖRÜLÜYOR Çalışma sonucunda, reçetesiz de satılan antidepresanların yan etkilerinin %75'inin kadınlarda görüldüğü ve 100 kişiden 43'ünde yan etki tespit edildiği belirlendi.

"ASLA REÇETESİZ SATILMAMALI" Prof. Dr. Coşkun Usta, antidepresan ilaçların basit ilaçlar olmadığını belirtti. Bu ilaçların sadece beyni değil, tüm vücudu etkileyebilecek nitelikte olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Usta, "İşin ilginç yanı, böyle bir ilaç hala reçetesiz satılabiliyor. Değişik yan etkilere sahip bu tür ilaçların asla reçetesiz satılmaması lazım. Çok yaygın kullanılıyor" dedi.

DÜNYADA DA ÇOK YAYGIN Antidepresan ilaçların bilinenin aksine sadece depresyon tedavisinde kullanılmadığını, yeme bozuklukları, uzun süreli kronik ağrılar ve anksiyete tedavilerinde de kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Usta, "Dünyada 250 milyon, yani ABD nüfusu kadar depresif insan var. Buna anksiyete, yeme bozukluğu, kronik ağrılı hastaları da ekleyince dünyada çok yaygın kullanılan bir ilaç olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

İLACI KULLANANLARIN %43'ÜNDE YAN ETKİ Çok sık kullanılan antidepresan ilaçlarının kullanım durumuna ilişkin çalışma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Coşkun Usta, "İlacın yan etkisinin ortaya çıkmasında yaş grubu, cinsiyet, beslenme durumu gibi birçok faktör var. Sizde görülen bir yan etki bende görülmeyebilir. 200'ün üzerinde hasta üzerinde çalışıldı. Toronto ölçeğinde belirledik. 100 hasta kullandıysa bu ilacı 43'ünde yan etki ortaya çıktı. Ne kadar sıklıkla görüldüğüne de baktık, bu yan etkilerin. Gördüğümüz tablo ilginçti. %50'sinde beyin, %30'unda sindirim sistemi, %15'inde cinsel işlev problemleri ortaya çıkıyor. Yan etkilerin %75'i kadınlarda ortaya çıkıyor" dedi. Yapılan testler sonucunda en önemli yan etkilerden birinin de uyku bozukluğu olduğunu belirten Prof. Dr. Usta, "Uykuyu azalttığı gibi artırabiliyor da. Baş ağrıları, bulantılar, kusmalar ortaya çıkabiliyor. Sıklığa bakınca da yan etkilerin görüldüğü kitlenin %8'inde şiddetli olduğunu gördük" dedi.

SEROTONİN DÜZEYİNİN ARTIŞI TEHLİKELİ OLABİLİYOR Prof. Dr. Usta, antidepresan ilaçların beyindeki mutluluk hormonu olan serotonin seviyesini artırdığını ve beyin aktivitelerinde farklılıklar görüldüğünü belirtti. Bu durumun beklenmedik sonuçlara yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Coşkun Usta, "Siz bu hormonu kontrolsüzce artırınca çok önemli bir riskle karşılaşıyorsunuz. Bunun düzeyini fazla artırırsak 'mani' dediğimiz durum tetiklenir. Durup dururken bir neşe hali, girişkenlik, durduk yere kahkaha atanlar. İntihar etme eğiliminde bir artış görülebilir. Bu ilaçların bir kesimde intihara meyli artırdığı ortaya çıktı" diye konuştu.

PAYLAŞ:

Yorum Yap

* Hakaret içerikli yorumlar yayınlanmayacaktır.

Yılda İki Kez Kira Zammı: Yüzde 25 Sınırı Kalktıktan Sonra Dikkat Çeken Karar

İsrail'den Sert Çıkış: Yisrael Katz, “Türkiye’yi NATO’dan Çıkarın”