Yılda İki Kez Kira Zammı: Yüzde 25 Sınırı Kalktıktan Sonra Dikkat Çeken Karar
 Yılda İki Kez Kira Zammı: Yüzde 25 Sınırı Kalktıktan Sonra Dikkat Çeken Karar
Yılda İki Kez Kira Zammı: Yüzde 25 Sınırı Kalktıktan Sonra Dikkat Çeken Karar

Yüzde 25 kira artış sınırının sona ermesi öncesinde, ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar arabulucular sayesinde çözüme kavuşmuştu. Birçok dava çözümlenirken, iki dikkat çekici örnek yaşandı. İşte detaylar...

1 Eylül 2023'te zorunlu arabuluculuk sistemi devreye girdi ve kiracı ile ev sahiplerinin uyuşmazlıkları çözüme ulaşmaya başladı. Arabuluculuk sayesinde birçok kira sorunu mahkemeye taşınmadan çözülürken, taraflar arasında uzlaşma sağlandı.

Türkiye Arabulucular ve Arabuluculuk Merkezleri (TURAMEP) Sözcüsü Av. Dr. Umut Metin, Milliyet'e yaşanan iki arabuluculuk örneğini şu sözlerle anlattı:

“Arabuluculuk, kira uyuşmazlıklarında yürürlüğe girdiği için çok iyi oldu. Adliyelerde biriken ciddi kira uyuşmazlıkları vardı. Arabuluculuk sayesinde hem adliyelerdeki dava yükü azaldı hem de toplumun davalaşma eğilimi engellendi.

‘YILDA 2 KEZ KİRA ARTIŞI KARARLAŞTIRILDI’ Gerçek bir arabuluculuk örneği vermek gerekirse, kiracı ile mülk sahibi arasında kira bedeli konusunda anlaşmazlık yaşanıyordu. Ödenen kira bedelinin çok düşük olduğu bir durumdaydık. Mülk sahibi, güncel kira bedelinin mevcut kiradan 6 kat fazla olduğunu belirtiyordu. Kiracı da bu durumun farkındaydı.

Kademeli bir artış planı yapıldı. Kiracı aylık 4 bin TL kira ödüyordu. İlk 6 ay için kira 8 bin TL'ye çıkarıldı, sonraki 6 ay için ise 14 bin TL oldu. Kira, yıl içinde iki kez artırılarak emsal kiraların altında kaldı, ancak yine de önemli bir artış sağlandı. Taraflar bu anlaşmadan memnun kaldı. Kiracı zaten kirasının düşük olduğunu biliyordu. Mülk sahibi ise emekli bir vatandaştı ve ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak rayice yakın bir kira belirlenmesi önemliydi. Arabuluculuk sayesinde taraflar birbirini daha iyi anladı.


İKİNCİ ÖRNEK: DAVAYI SONA ERDİRİP 20 BİN TL KİRADA ANLAŞTILAR Bir diğer arabuluculuk örneğinde ise devam eden bir dava vardı. Kiracı ve mülk sahibi arasındaki kira tespit davası sürerken arabuluculuk anlaşması sağlandı. Bilirkişi incelemesi, benzer konutların kira bedelinin aylık 24 bin TL olduğunu gösteren bir rapor sundu.

Normalde, mülk sahibi veya kiracı bu rapora itiraz edecek, yeniden bilirkişi incelemesi yapılacak ve hakim bir karar verecekti. Hakimin kararı sonrası taraflar üst mahkemeye gidecekti ve süreç uzayacaktı. Ancak taraflar dava sürecinde arabulucuya giderek, 20 bin TL aylık kira üzerinden anlaşmaya vardı. Böylece dava sona erdi.

Eğer arabuluculuk yerine dava devam etseydi, yıllarca sürecek bir dava dosyası daha Türk yargı sistemine eklenmiş olacaktı. Arabuluculuk, davadan önce, dava sırasında ve hatta dava sonrasında bile uygulanabilen bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Toplumsal barışa hizmet eden arabuluculuk, mevcut uyuşmazlıkları geride bırakırken, tarafların birbirini daha iyi anlamasını sağlayarak yeni sorunların oluşmasını da engelliyor.”

PAYLAŞ:

Yorum Yap

* Hakaret içerikli yorumlar yayınlanmayacaktır.

İsrail'den Sert Çıkış: Yisrael Katz, “Türkiye’yi NATO’dan Çıkarın”

Türkiye'de Yaygın Kullanılan Antidepresanların Tehlikesi: İntihara Sürükleyen Yan Etkiler ve Kadın-Erkek Farkı"