Şaşırtıcı İddia Gündemde! Suriyeliler Geri Dönüyor mu?
 Şaşırtıcı İddia Gündemde! Suriyeliler Geri Dönüyor mu?
Şaşırtıcı İddia Gündemde! Suriyeliler Geri Dönüyor mu?

Suriyelilerin ülkelerine dönüşüyle ilgili tartışmalar devam ederken, dikkat çekici bir iddia ortaya atıldı. AK Parti ile Esad yönetimi arasındaki diyalogların ardından, Haziran-Temmuz aylarında 100 bin Suriyelinin ülkesine döndüğü öne sürüldü. Bu iddia, 'yumuşama' mesajlarının etkili olduğu yorumlarına neden oldu. İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Esad'a yönelik mesajlarının ardından, Ankara ile Şam arasındaki 'normalleşme' adımları meyvelerini vermeye başladı.

Haziran-Temmuz döneminde Türkiye'deki 100 bin Suriyeli, ülkesine döndü. Son bir ayda 100'den fazla aile Halep'e yerleşti. Kesep gümrüğünde yoğunluk yaşanırken, yüzlerce kişi de Şam, Lazkiye, Humus ve Hama gibi Esad kontrolündeki şehirlere geri döndü. Günlük ortalama 300 ila 500 Suriyelinin rejim bölgelerine geçtiği tespit edildi.


Geri dönenlerin büyük bir kısmı ise İdlib ve muhaliflerin kontrol ettiği bölgeleri tercih etti. Rejim bölgesine dönenler, gazetemize yaşadıklarını anlattı. Halep’teki koşulların geçtiğimiz yıllara göre daha iyi olduğunu, ancak şehrin hala savaştan izler taşıdığını, elektrik ve altyapı sorunlarının devam ettiğini belirttiler.

Türkiye gazetesinin haberine göre, Gaziantep'te sekiz yıl yaşadıktan sonra Halep'e dönen Ahmed Sahel, "Eşim, beş oğlum ve torunlarımla yeniden evime döndüm. Burada sadece dönüşümüzü bildirdik ve yeniden kaydımızı yaptırdık. Herhangi bir soruşturma veya kötü muameleyle karşılaşmadık" dedi. Türkmen kökenli Velid Gazi ise Halep'te küçük de olsa bir canlanma olduğunu belirterek, "En büyük sorun elektrik. Ancak Çin büyük bir santral kuruyor. Yakında günlük elektrik süresi sekiz saate çıkarılacak. Dönenler, dükkân, ev, arazi gibi mallarını resmi kurumlara başvurarak geri alıyor" diye konuştu.

PAYLAŞ:

Yorum Yap

* Hakaret içerikli yorumlar yayınlanmayacaktır.

Yılda İki Kez Kira Zammı: Yüzde 25 Sınırı Kalktıktan Sonra Dikkat Çeken Karar

İsrail'den Sert Çıkış: Yisrael Katz, “Türkiye’yi NATO’dan Çıkarın”