Yıldız Sarayı Ziyarete Açıldı: Tarihi Eser Eski İhtişamına Kavuştu
Yıldız Sarayı Ziyarete Açıldı: Tarihi Eser Eski İhtişamına Kavuştu
Yıldız Sarayı Ziyarete Açıldı: Tarihi Eser Eski İhtişamına Kavuştu

Yıldız Sarayı Ziyarete Açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yıldız Sarayı'nın yeniden canlandırılmasıyla İstanbul'un tarihi, kültürel ve turistik çekiciliğinin daha da artacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

AA'da yer alan habere göre, Milli Saraylar Başkanlığı tarafından yürütülen restorasyon, peyzaj ve iyileştirme çalışmaları tamamlanan Beşiktaş'taki Yıldız Sarayı'nın açılış töreninde konuşan Erdoğan, katılımcıları selamlayarak, bu anlamlı ve önemli açılış törenine katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.


Erdoğan, "Bugün şairin ifadesiyle, bir semtini sevmenin bile bir ömre bedel olduğu güzel İstanbul'umuzun en güzel tarihi eserlerinden birinin açılışını yapmak üzere buradayız." dedi.

Milli Saraylar Başkanlığı tarafından yürütülen 6 yıllık titiz restorasyon ve tefriş çalışmaları sonucunda ecdat yadigarı Yıldız Sarayı'nı yeniden canlandırdıklarını vurgulayan Erdoğan, "Şehrimizin sembollerinden biri olan Yıldız Sarayı, bugünden itibaren kapılarını halkımıza ve dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere açıyor. Eski ihtişamına ve güzelliğine kavuşturarak milletimizin hizmetine sunduğumuz Yıldız Sarayı'nın hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yaşadıkları mutlulukta pek çok hocanın ve uzmanın emeğinin bulunduğunu belirterek, "Eğer onların emeği, birikimi ve fedakarlığı olmasaydı bu güzel eser tekrar eski ihtişamına kavuşamazdı. Bu kardeşlerime teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Yıllarca ihmal edilmiş bu eserin 6 yıllık özverili bir çalışmayla yeniden ülkemize kazandırılmasına vesile olan Milli Saraylar Başkanlığı'na, Sayın Başkan ve ekibine, Sayın Bakanımıza özellikle teşekkür ediyorum. Ayrıca projede yer alan tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum. Milli Saraylar Bilim Kurulu Başkanı saygıdeğer hocam Profesör Doktor Sadettin Ökten beyefendiye ve kurul üyelerine en kalbi şükranlarımı iletiyorum. Yıldız Sarayı'nın yeniden canlandırılmasıyla birlikte İstanbul'umuzun tarihi, kültürel ve turistik cazibesinin daha da artacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.


Erdoğan, Milli Saraylar Başkanı'nın Yıldız Sarayı'nın tarihi sürecine dair bilgileri paylaştığını aktararak, "Gerek mimari gerek sanatsal gerekse tarihi özellikleri bakımından nadide bir eser olan sarayın geçmişini hep birlikte dinledik. Şunu vurgulamak gerekiyor ki burası asla sıradan bir eser, sıradan bir yapı değildir. 200 yıllık tarihiyle Yıldız Sarayı, Osmanlı'nın en sancılı yıllarına bizzat tanıklık etmiştir." şeklinde konuştu.


"DİRENİŞİN SEMBOLÜ OLDU" Yıldız Sarayı'nın Sultan II. Abdülhamid ile özdeşleştiğini belirten Erdoğan, şu tarihi bilgileri paylaştı: "Ancak sarayın geçmişi Sultan III. Selim'in Mihrişah Valide Sultan için 1805'te yaptırdığı kasra kadar uzanmaktadır. Bu kasırdan günümüze sadece iç bahçedeki çeşme kalmıştır. II. Mahmud da burayı yeni ordunun askerlerinin talimlerini izlemek için kullanmıştır. Yıldız Sarayı'na asıl kimliğini kazandıran ise II. Abdülhamid olmuştur. Sultan Abdülhamid'in tahta geçtikten kısa süre sonra mahiyetini ve haremini Dolmabahçe Sarayı'ndan Yıldız'a nakletmesiyle birlikte burası kasır değil, Yıldız Sarayı olarak anılmaya başlanmıştır. Üstat Necip Fazıl'ın 36 Türk hükümdarı arasında belki en büyüğü olarak tarif ettiği Sultan II. Abdülhamid, 33 yıl boyunca, 1909 darbesine kadar devleti buradan yönetmiştir. Osmanlı'nın en zorlu 33 yılına tanıklık eden Yıldız Sarayı, Devlet-i Aliyye'ye yönelen yıkma girişimleri karşısında direnişin de sembolü olmuştur."


Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Yıldız Sarayı'nın Milli Mücadele tarihimizde de özel bir yeri bulunmaktadır. Gazi Mustafa Kemal, Bandırma vapuruyla yola çıkmadan bir gün önce buraya gelmiş ve Sultan Vahdettin ile görüşmüştür. Gazi Mustafa Kemal, o tarihi görüşmeyi şöyle anlatır: 'Yıldız Sarayı'nın ufak bir salonunda Vahdettin ile adeta diz dize denecek kadar yakın oturduk. Salonun Boğaziçi'ne doğru açılan penceresinden gördüğümüz manzara şu: Birbirine paralel hatlar üzerine düşman zırhlıları, bordalarındaki toplar sanki Yıldız Sarayı'na doğrulmuş. Vahdettin, hiç unutmayacağım şu sözlerle konuşmaya başladı: Paşa paşa, şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin. Bunların hepsi artık bu kitaba girmiştir ve tarihe geçmiştir. Bunları unutun. Asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden önemli olabilir. Paşa, paşa, devleti kurtarabilirsin.'


Bunun üzerine Gazi Mustafa Kemal, Sultan Vahdettin'e şu cevabı verir: 'Merak buyurmayın efendimiz, nokta-i nazarı şahanenizi anladım. İrade-i seniyeleriniz olursa hemen hareket edeceğim.' 'Muvaffak ol' hitabına mazhar olduktan sonra huzurdan çıktım, ayaklarımızın patırtısını işittirmeden saraydan uzaklaştık."


PAYLAŞ:

Yorum Yap

* Hakaret içerikli yorumlar yayınlanmayacaktır.

Orta Doğu'da Gerilim Tırmanıyor! Savaş Hazırlıkları Hızlandı... İsrail'den Yeni Suikast: Kassam Tugayları'nın Üst Düzey İsmi Öldürüldü

Hamas Lideri İsmail Haniye Suikast Sonucu Hayatını Kaybetti: Türkiye’den Şiddetli Tepki!